Jätepaalain tai –puristin yritykselle – mitä tulee ottaa huomioon?
Tähän listaan on koottu tärkeimmät jätepaalaimen tai -puristimen hankinnassa huomioitavat seikat helpottamaan valintaa. Useimmissa yrityksissä syntyy tuotannon tai logistiikan vuoksi jätettä, jota ei voida enää hyödyntää omassa toiminnassa. Pienimmät materiaalimäärät kulkevat järkevästi normaalin jätehuollon mukana. Volyymin vähänkin kasvaessa yrityksen on kannattavaa hankkia oma kierrätyslaite niin kustannusten, vastuullisuuden kuin toiminnan sujuvuudenkin takia.
1. Käytettävissä olevat tilat ja kierrätyslaitteen sijoituspaikka
Laitteen on hyvä olla lähellä jätteen syntypaikkaa, jotta materiaalin siirtelyyn ei kulu turhaan työntekijöiden aikaa. Sijoituspaikan valinnassa pitää myös ottaa huomioon tilan korkeus ja leveys sekä sisätiloissa lattian kantavuus. Osa laitteista pitää sijoittaa joko sisätiloihin tai katoksen alle.
Tilankäyttöä voidaan optimoida muun muassa jätepaalaimen oviratkaisulla – liukuovella varustettu laite mahtuu kapeammalle käytävälle kuin saranoilla aukeava malli. Toisaalta taas jätepuristimen täyttö tapahtuu monessa paikassa lastauslaiturilta käsin, jolloin käyttöä voidaan helpottaa räätälöidyllä syöttösuppilolla.
2. Syntyvät jätejakeet
Onko yrityksessä syntyvä jäte pahvia, muovia, seka- tai biojätettä vai jotain muuta? Kaikki kierrätyslaitteet eivät sovellu esimerkiksi kostealle biojätteelle, mikä pitää ottaa huomioon valinnassa.
Jos yrityksessä täytyy käsitellä useampaa jaetta, joita syntyy jatkuvasti, kannattaa kullekin jakeelle hankkia omat laitteet. Esimerkiksi Airamin keskuvarastolle toimitettiin kolme HSM-paalainta, joista yksi paalaa pelkkää muovia ja kaksi pahvia. Näin tiloihin ei synny välivarastoja minkään jakeen osalta.
Kierrätykselle varattuun tilaan ei aina mahdu useammalle jakeelle omia puristimia. Näitä tilanteita varten valikoimastamme löytyy myös kaksoiskammiopuristimia, jotka mahdollistavat kahden eri jätejakeen käsittelyn samalla laitteella.
3. Laitteen kapasiteetti suhteessa materiaalivirtoihin
Materiaalin käsittelyn kustannuksista suuri osa muodostuu välillisesti mm. ylimääräisenä työnä sekä kuljetuskustannusten nousuna. Kuljetus- ja henkilöstökulut luonnollisesti kasvavat, kun paalain tai puristin pitää tyhjentää useammin.
Sivuiltamme löytyvällä laskurilla selvität yrityksesi tarpeeseen juuri oikean kokoisen laitteen. Laite-ehdotuksen lisäksi laskuri ilmoittaa arvion tyhjennyskertojen välisestä ajasta yrityksesi jätevolyymilla.
4. Käytettävyyden kannalta tärkeimmät ominaisuudet
Paalainta tai puristinta hankittaessa on hyvä miettiä, miten uuden laitteen käytettävyys palvelee ydintoimintaa. Jos esimerkiksi syntyvät jätteet ovat suurikokoisia pahvilaatikoita, täytyy kierrätyslaitteen syöttöaukon olla tarpeeksi iso, ettei jätteitä täydy erikseen käsitellä ennen syöttämistä. Toisaalta esimerkiksi automaattisen puristustoiminnon merkitys nousee, jos jätettä syötetään jatkuvasti. Hankintavaiheessa oikeilla valinnoilla on mahdollista saavuttaa tehokkaammat työskentelyolosuhteet.
Esimerkiksi alla olevalla videolla esiteltävä, HSM 860 Time Save -paalain mahdollistaa isojenkin pakkausten paalaamisen sellaisenaan. Lisäksi automaattikippi nopeuttaa pienten pakkausten syöttämistä.
5. Laitteen tuottaman paalin koko
Tyhjennyskertojen lukumäärän lisäksi jätepaalin koko vaikuttaa materiaalista maksettavaan hintaan. Isommasta tehdaskokoisesta paalista saa paremman korvauksen kuin pienimpien laitteiden tekemistä paaleista.
Kun ottaa huomioon tyhjennyskerroista aiheutuvat työkustannukset sekä paalikoon vaikutuksen, isompi ja arvokkaampi laite on usein elinkaarikustannuksiltaan edullisempi kuin pienempi ja halvempi laite.
6. Laatu ja puristusteho
Elinkaarikustannuksia laskettaessa paalaimen tai puristimen laadulla ja puristusteholla on todella suuri vaikutus. Esimerkiksi 20m³ -kokoluokassa toimittamallamme puristimella on 20 % kilpailijoita parempi puristustulos, mikä pienentää elinkaaren aikana kuljetuskustannuksia tuhansilla euroilla sekä vähentää ympäristökuormitusta.